Elevii ucraineni din Lugoj au sărbătorit Ziua Unirii Principatelor Române

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Elevii Secției de limbă ucraineană de la Liceul Teoretic ,,Iulia Hasdeu” din Lugoj au adus, pe 23 ianuarie, un omagiu Unirii Principatelor Române din 1859 printr-un eveniment deosebit desfășurat la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă din aceeași localitate.

În cadrul manifestării, organizate cu prilejul a 165 de ani de la Unirea Principatelor, au avut loc două lansări de carte și vernisajul expoziției ,,130 de ani de la înființarea Episcopiei greco-catolice din Lugoj-1853”. Astfel, a fost lansat volumul ,,Restituiri Bănățene -XI” și cartea ,,Țara Făgetului, istorie, spiritualitate și turism”, semnate de autorii Dumitru Tomonii, respective Gabriela Vidoni.

Evenimentul a fost organizat în colaborare de Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, Societatea de Științe Istorice din România, Filiala Lugoj și Liceul Teoretic ,,Iulia Hasdeu”. Din partea Filialei Timiș a Uniunii Ucrainenilor din România, a participat președintele organizației de tineret, profesorul Gabriel Bilan.

Un moment deosebit al evenimentului a fost programul artistic, susținut de corul elevilor de la secția bilingvă ucraineană, coordonați de profesorii Violeta Manu și Gabriel Bilan. Tinerii au încântat audiența cu melodii patriotice și cu prezentarea minunatelor costume tradiționale specifice portului ucrainean.

Citiți în continuare…

Share This