Membrii Filialei clujene a Uniunii Ucrainenilor din România în colaborare cu specializarea Limba și literatura ucraineană din cadrul Facultății de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” au organizat sâmbătă, 30 octombrie a.c., în regim online, manifestarea cultural-științifică, dedicată celebrării a „165 de ani de la nașterea scriitorului, publicistului și traducătorului Ivan Franko”.
În debutul acțiunii, a fost prezentat un scurt documentar privind viața și activitatea prolifică a celui supranumit „Academia într-o singură persoană” în domenii precum: literatură, publicistică, istorie literară, critică literară, traductologie, filosofie, economie etc.
Au urmat comunicările științifice: „Ivan Franko şi problemele europenizării literaturii ucrainene de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul celui de-al XX-lea”, prezentată de studenta Denisa Cozaciuc, și „Imaginea lui Cain în interpretarea lui Ivan Franko și George Byron”, susținută de lector dr. Mihaela Herbil, în care au fost relevate aspecte cultural-literare și filosofice în abordarea temelor menționate.
Pentru a exemplifica universul poetic al scriitorului omagiat, studenții au citit câteva poezii și poeme atât în limba ucraineană, cât și în limba română. Conf. univ. dr. Ioan Herbil, în intervenția sa, s-a axat pe evidențierea unor realități mai puțin cunoscute, trăite de marele cărturar ucrainean.
Printre participanți, s-au numărat: cadre didactice universitare, studenții specializării și membrii Filialei Cluj a UUR.