Comisia pentru probleme de cultură a UUR l-a comemorat pe Ștefan Tcaciuc

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Comisia pentru probleme de cultură a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat, la București, o serie de acțiuni de comemorare a cunoscutului poet, prozator, publicist, om de cultură, Ștefan Tcaciuc, fost deputat și primul președinte al Uniunii Ucrainenilor din România.

Astfel, sâmbătă, 30 ianuarie, membrii filialei bucureștene au depus flori la mormântul scriitorului ucrainean, după care au participat la sediul filialei la manifestarea culturală dedicată celor 85 de ani de la nașterea lui Ștefan Tcaciuc (1936-2005). Președintele UUR-București, Mihai Traista, Virginia Tcaciuc, Iaroslava Colotelo și părintele Vladimir Malcovici au vorbit despre contribuția lui Ștefan Tcaciuc la promovarea culturii ucrainene în România și a tinerilor scriitori, la dezvoltarea relațiilor româno-ucrainene etc. Participanții la acțiune au citit poezii din opera acestuia, dar și poezii dedicate lui Ștefan Tcaciuc, de Victor Tulbure. Natalia Pancec-Colotelo a interpretat la vioară câteva melodii ucrainene, iar eleva Nadia Pancec a recitat câteva poezii în limba ucraineană.

Duminică, 31 ianuarie, simpatizanții UUR, scriitori, actori și jurnaliști români, la rândul lor, l-au comemorat pe Ștefan Tcaciuc, evidențiind rolul acestuia în popularizarea literaturii ucrainene în România, prin traducerile sale în limba română, dintre care amintim antologia „80 de privighetori ucrainene” (1995), facilitând astfel accesul cititorilor români la literatura ucraineană.

Seria de manifestări s-a încheiat marți, 2 februarie, la Biblioteca UUR „Ștefan Tcaciuc”. Au participat redactori ai publicațiilor UUR, scriitori, jurnaliști și reprezentanți ai Departamentului administrativ. Președintele UUR-București, Mihai Traista, a prezentat o comunicare despre viața și opera lui Ștefan Tcaciuc, pe urmă redactorul Ștefania Pietreanu și Mihai Traista au recitat câteva poezii ale poetului.

Ștefan Tcaciuc s-a născut la 13 ianuarie 1936, în satul Dănila, județul Suceava. A absolvit Liceul ucrainean din Sighetu Marmației, județul Maramureș și Institutul Politehnic București. A scris zeci de cărți, printre care, volumele de poezii: „Rozkolote nebo” („Cer despicat”, 1971, volum de debut), „Ceas bez ceasu” („Timp fără timp”, 1975), „Posmih svitu” („Surâsul lumii”, 1977), „Podoroj u vicnist” („Călătorie în eternitate”, 1982), „Smih i placi sliv” („Râsul și plânsul cuvintelor”, 1986), „Molytva za ridnu movu” („Rugă pentru limba maternă”, 1996), „Voskresli poezii” („Poezii înviate”, 1999), „Dzvony pamiati” („Clopotele amintirii”, 2000); volumele de proză: „Suziria predkiv” („Constelația străbunilor”, 1974), „Kaleidoskop” („Caleidoscop”, 1985), „Hvylyno, zupynys! ” („Clipă, oprește-te!”, 1989), romanul: „Niceia pora” („Anotimpul nimănui”, 1979) și multe traduceri. A publicat poezii și proză și în reviste și antologii din Ucraina, SUA, Canada etc. A fost distins cu mai multe premii naționale și internaționale. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Uniunii Scriitorilor din Ucraina. A murit la data de 27 iulie 2005 la București.

Citiți în continuare…

Share This