Datinile, tradițiile și obiceiurile de primăvară la ucrainenii din Bistra

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

“Obiceiuri și tradiții de primăvară la ucrainenii din Bistra”, eveniment organizat, pe 21 mai, în comuna cu același nume de către Filiala Maramureș a Uniunii Ucrainenilor din România, s-a concretizat într-o manifestare deosebit de importantă pentru comunitatea din zonă. Acțiunea a avut ca scop păstrarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor, piloni fundamentali ai identității culturale ucrainene transmisă de la o generație la alta.

      În deschiderea evenimentului, președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae- Miroslav Petrețchi, a subliniat diversitatea și bogăția tradițiilor și obiceiurilor din satele ucrainene din România, acordând o atenție specială comunității ucrainene din Bistra, care păstrează cu mare respect iubirea pentru ucraineni, limba ucraineană și tradițiile ucrainene. Acesta a mulțumit colegilor din conducerea UUR, Bisericii și comunității pentru toate eforturile lor de a organiza evenimente care să promoveze identitatea ucraineană.

     De altfel, mai mulți membri importanți ai UUR și-au exprimat aprecierea față de munca depusă de organizație în promovarea culturii, menținerea continuității limbii, tradițiilor și obiceiurilor ucrainene. Printre aceștia s-au numărat secretarul general al UUR, Irina-Liuba Horvat, prim-vicepreședintele UUR, Vasile Pasenciuc, trezorierul UUR, Vasile Buciuta, președintele Filialei Maramureș a UUR, prof. Miroslav Petrețchi, președinta Organizației locale UUR Bistra, Irina Iordăchianu, președintele Organizației locale UUR Ruscova, Pintea Mariciuc, consilierul Filialei UUR Maramureș, Maria Papariga, precum și reprezentanții ucrainenilor din Hust și Yaremcha, Zhanna Mykytiuk și Petro Babchuk. Cu toții au evidențiat profesionalismul cu care UUR acționează și promovează valorile culturale ucrainene.

     Atmosfera prietenoasă și călduroasă a fost asigurată de ansamblurile vocale și formațiile de dans din Hust, Yaremcha, Remetea Mică, Bistra, Crasna Vișeului, Rona de Sus, Poienile de Sub Munte și Valea Vișeului. Evenimentul a arătat că perpetuarea dansurilor, cântecelor, gastronomiei și artei populare reprezintă un demers necesar și demonstrează respectul și recunoștința pe care o au ucrainenii față de cei care i-au precedat.

Citiți în continuare…

Share This