Delegația UUR a participat la Congresul European al Ucrainenilor, ediția a XIV-a

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Președintele Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, a fost reales în funcția de membru în Prezidiul (organul de conducere) Congresului European al Ucrainenilor (CEU), ediția a XIV-a, care se desfășoară în perioada 27-28 mai, la Berlin, în Germania.

Din componența delegației care îl însoțește pe președintele UUR la Berlin fac parte prim-vicepreședintele UUR, Vasile Pasenciuc, președintele filialei UUR-Satu Mare, doamna Irina Liuba Horvat,  președintele filialei UUR-Maramureș, Miroslav Petrețchi și președintele filialei UUR-Timș, Gheorghe Hleba.

În discursul său, președintele UUR a ținut să sublinieze că, în ciuda pandemiei și a situației generate de războiul împotriva Ucrainei, Congresul European al Ucrainenilor și-a continuat activitatea statutară, ba chiar s-a extins, prin aderarea de noi organizații membre. Totodată, CEU a devenit un actor important, din punct de vedere al sprijinului acordat Ucrainei și ucrainenilor, refugiați în toată Europa. 

În pofida reticențelor la reînființarea sa, CEU și-a demonstrat eficiența, iar cea mai buna dovadă este sala arhiplină cu reprezentanți din peste 20 da țări, ai Congresului Mondial al Ucrainenilor și ai Ambasadei Ucrainei la Berlin, a declarat Nicolae Miroslav Petrețchi.

Președintele UUR a subliniat nevoia de unitate în fața noilor provocări, care s-au suprapus cu cele deja existente, care, din păcate, rămân de actualitate: educația, cultura, păstrarea identității etc. De asemenea, Nicolae Miroslav Petrețchi a mulțumit președintelui Congresului European al Ucrainenilor și colegilor din conducerea CEU pentru întreaga susținere.

În cadrul lucrărilor, Președintele CEU, Bogdan Rajčinec, și-a prezentat raportul de activitate pentru perioada 2019-2023, a fost analizată activitatea organizațiilor membre, precum și planul de acțiuni ale CEU pentru perioada 2023-2024. De asemenea, au fost analizate provocările cu care se confruntă, în general, organizațiile ucrainene din Europa, în special cele legate de: învățământul în limba maternă, migrația, în contextul războiului de agresiune pe scară largă al Rusiei asupra Ucrainei, aspecte de natură economică, socială, culturală și religioasă, colaborarea cu instituțiile de stat, ambasadele și instituțiile  europene.

Uniunea Ucrainenilor din România este membră a Congresului European al Ucrainenilor, organizație neguvernamentală, cu sediul în Praga, Cehia, care reunește peste 20 de organizații membre cu drepturi depline, și reprezintă interesele ucrainenilor din Europa.

Citiți în continuare…

Share This