Declarație politică ”Recensământul populației în actualul climat geopolitic”

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Aproximativ 2,5 milioane de cetățeni nu și-au declarat religia și etnia, potrivit rezultatelor provizorii, pe județe, ale Recensământului Populației și Locuințelor realizat în anul 2022, conform datelor publicate la sfârșitul lunii ianuarie de către INS.

În declarația politică formulată, pe 8 februarie, de la tribuna Camerei Deputaților, Nicolae-Miroslav Petrețchi a atras atenția că această situație va necesita o analiză amănunțită și obiectivă, de acuratețea datelor depinzând întocmirea politicilor publice și finanțarea proiectelor relevante și eficiente pentru comunitățile locale.

Deputatul a subliniat că ”rezultatele recensământului ridică suspiciuni în anumite regiuni prin felul în care au fost desemnați recenzorii, inclusiv din rândul funcționarilor primăriilor. Unii au reușit “performanța” ca, în puțin peste o lună, pe lângă activitatea curentă, să “autorecenzeze” peste 99% din populația  localității, deși parcurgerea formularului, inclusiv pentru declararea limbii, etniei și religiei, necesita 15-20 minute.”

”A primat în această activitate parcurgerea integrală a formularului sau a contat numărul chestionarelor întocmite, în baza căruia s-au remunerat recenzorii?, a întrebat retoric parlamentarul.

În cazul comunității ucrainene din țara noastră, deși rezultatele prezintă doar o imagine de ansamblu, acestea reconfirmă importanța comunității, una dintre cele mai însemnate din punct de vedere cultural, istoric și ca pondere geografică, rămânând a treia cea mai numeroasă minoritate etnică din România.

”Chiar dacă și etnicii ucraineni se confruntă cu problema declinului demografic, la fel ca întreaga populație a României, scăderea demografică în cazul nostru este cea mai redusă din ultimele două decenii. Fenomenul se aliniază “trendului” european și global, dar necesită o gestionare atentă, altfel tendință riscă să se accentueze, în special în mediul rural. Apreciez munca demarată încă la începutul lunii octombrie 2021, de către colegii din UUR, la nivel central și local, efort care a condus la conștientizarea importanței declarării identității etnice, lingvistice și religioase a persoanelor aparținând minorității ucrainene”, a declarat Nicolae-Miroslav Petrețchi.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This