Începutul de an școlar, ar fi trebuit să fie un eveniment festiv pentru toți: copii, părinți, dascăli, însă evenimentele recente l-au transformat într-unul puțin așteptat, cu multe semne de întrebare și incertitudini legate de modul în care se va desfășura noul an școlar, a afirmat Nicolae Miroslav Petrețchi într-o declarație politică, rostită recent de la tribuna Parlamentului. El a subliniat necesitate găsirii unor soluții concrete, coerente și pertinente pentru a corecta, la timp, acolo unde este cazul, disfuncționalitățile existente, lăsând la o parte disputele politice și interesele subiective specifice campaniei electorale.
În aceeași ordine de idei, domnul Petrețchi amintește că încă mai există multe unități școlare care nu își pot desfășura activitățile din cauza stării de degradare fizică a clădirilor. Într-o întrebare scrisă, acesta îi aduce la cunoștință doamnei Ministru al Educației și Cercetării, Monica Anisie, situația critică, în care își desfășoară activitatea Grupa cu predare în limba ucraineană, formată din 26 de copii cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani, care funcționează într-o clădire, ce nu a fost renovată în ultimii ani, neizolată, cu acoperișul deteriorat și cu infiltrații de apa, care favorizează apariția mucegaiului la fiecare ploaie. Deputatul solicită luarea unor măsuri urgente pentru remedierea situației. Ulterior acestui demers și ca urmare a reacției prompte a ministerului și autorităților locale, această problemă a fost, în mare parte, rezolvată, iar copiii vor putea învăța in condiții mult mai bune.
De asemenea, îi solicită doamnei ministru informații cu privire la măsurile luate pentru prevenirea infectării elevilor, a personalului didactic și a celui auxiliar, cu noul coronavirus, în special cu privire la: aplicarea măsurilor de protecție sanitară în școli; instruirea in acest sens a cadrelor didactice și verificare respectării reglementărilor în vigoare; achiziționarea materialelor sanitare și de protecție, precum și echipamentelor pentru pregătirea online a elevilor, dar și pentru dotarea sălilor de clasă. De asemenea deputatul întreabă ce măsuri au fost adoptate pentru a se respecta distanțarea socială în microbuzele școlare, în special acolo unde acestea sunt insuficiente.
Deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi a adresat recent o întrebare scrisă ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, având ca temă manifestările secesioniste din comuna Rona de Sus, jud.Maramureș. Parlamentarul atrage atenția că recent la intrările în comună au fost amplasate panouri indicatoare, scrise într-o limbă care nu este nici cea oficială a țării, româna, nici cea a populației majoritare din localitate, ucraineană.
Luna aceasta reprezentantul minorității ucrainene în Parlamentul României a revenit la subiectul defrișărilor ilegale din zona Maramureșului. După ce a analizat cu atenție răspunsul la întrebarea scrisă, adresată Ministrului Mediului în primăvara acestui an, Nicolae Miroslav Petrețchi constată o încercare a acestuia de a devia de la subiectul principal al documentului, și anume defrișările ilegale din zona Maramureșului, în special din Poienile de Sub Munte, și îi solicită lui Costel Alexe informații precise privind situația tăierilor ilegale de pădure pe raza acestei localități și măsurile ce au fost luate pentru prevenirea defrișărilor ilegale în general.
În plus, într-o altă întrebare scrisă, adresată ministrului Mediului, deputatul a sesizat încă o problemă stringentă, și anume: situația calității apei potabile, aducând exemplul comunei Rona de Sus, jud. Maramureș, unde calitatea apei furnizate populației este cel puțin îndoielnică. Astfel Nicolae Miroslav Petrețchi a solicitat informații cu privire la măsurile luate de minister pentru creșterea calității apei destinate consumului uman, despre situația controalelor efectuate și date actualizate despre rețele de apă care ar funcționa fără aviz sanitar.
În ultima perioadă, locuitorii din Valea Ruscovei, județul Maramureș, s-au plâns de faptul că în localitățile din această zonă au loc dese căderi de curent. Această situație ridică mari probleme și în numeroase alte localități din județele Tulcea, Suceava, Satu Mare, Timiș, Arad, Botoșani, Caraș Severin (unde locuiesc și etnici ucraineni). Prin urmare reprezentantul minorității ucrainene i-a solicitat ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri Virgil Daniel Popescu informații despre măsurile luate pentru reducerea situațiilor, precum cea expusă mai sus, și soluții concrete pentru rezolvarea problemei deselor întreruperi neprogramate în alimentarea cu energie electrică a localităților din Valea Ruscovei.
În fine, Nicolae Miroslav Petrețchi a revenit la subiectul lipsei semnalului de telefonie mobilă și internet în localitățile aflate la granița României, semnalat anterior într-o întrebare scrisă, adresată președintelui ANCOM Sorin Grindeanu. ”Cu toate că, în răspunsul dumneavoastră, ați menționat că Autoritatea pe care o conduceți demarează frecvent acțiuni de control, pentru a verifica măsura în care operatorii telecom respectă obligațiile de acoperire cu semnal de comunicații mobile, în continuare primesc sesizări, din diferite localități aflate la granița țării, cu privire la lipsa de semnal la telefonia mobilă, iar, în unele zone ale localităților, inclusiv imposibilitatea de a utiliza internetul prin date mobile. În acest sens, vă rog să-mi comunicați, în scris, măsurile care vor fi luate pentru a soluționa problemele prezentate”, – scrie deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi