Ședinţă de lucru cu reprezentanţi ai organizațiilor ucrainene din Europa de Est

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

 

În calitate de Vicepreședinte Regional pentru Europa de Est al Congresului Mondial al Ucrainenilor (CMU), Președintele UUR Nicolae-Miroslav Petrețchi a condus, pe 22 ianuarie, împreună cu doamna Yevheniya Petrova, coordonatorul relațiilor comunitare al CMU, prima ședință de la preluarea noului mandat.

La întrunire a fost prezentă doamna Mariana Betsa, Ambasadorul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei cu misiuni speciale, responsabil pentru relația cu ucrainenii de pretutindeni, dar şi reprezentanții organizațiilor ucrainene din Estonia, Lituania, Letonia, Ungaria, Republica Moldova și Slovacia. 

În cadrul ședinței au fost prezentate şi analizate:

  • activitățile organizațiilor diasporei ucrainene, colaborarea lor cu MAE ucrainean;
  • prioritățile CMU;
  • campania globală privind sancțiunile împotriva Federației Ruse;
  • campaniile programate pentru 24 februarie, marcând cei doi ani de la începutul invaziei pe scară largă asupra Ucrainei;
  • situația învățământului în limba ucraineană, precum și problemele educaționale actuale la nivel internațional și regional.

De asemenea, au fost discutate aspecte legate de bunele practici ale Uniunii Ucrainenilor din România, care pot fi implementate în celelalte organizații ale ucrainenilor din regiunea de est a Europei și nu numai.

Totodată, Președintele UUR prezentat mai multe informații despre sesiunea de planificare strategică a Congresului Mondial al Ucrainenilor, care va avea loc în România în primăvara acestui an.

A mai fost analizată şi discutată baza de date a rețelei CMU în raport cu harta geografică a regiunii, cu scopul de a îmbunătăți şi consolida activitățile în regiunea de est a Europei.

Citiți în continuare…

Share This