Evenimentul „Bucătăria ucraineană – tradiții culinare de toamnă”, organizat la Moldova-Sulița

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Toamna, cu abundența și generozitatea ei, a reînviat tradițiile culinare ucrainene la Moldova-Sulița, într-o sărbătoare a gusturilor autentice și a legăturilor din comunitate. Pe 24 septembrie, localitatea a găzduit cea de a VI-a ediție a evenimentului „Bucătăria ucraineană-tradiții culinare de toamnă”, organizat sub coordonarea președintelui organizației locale a UUR, Nadia Lazăr-Boiciuc, în parteneriat cu Filiala UUR Suceava, condusă de Ilie Sauciuc, primarul Petru Jecalo și directorul școlii gimnaziale din localitate, prof. Corina Butnaru.

În deschiderea festivă, imnurile naționale ale României și Ucrainei au răsunat solemn, urmate de binecuvântările oferite de părintele Mihai Cobziuc, consilier eparhial pentru relațiile cu minoritățile din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și părintele paroh Corlațan Ștefan. Aceste momente au marcat începutul unei sărbători care a pus pe masă tot ceea ce înseamnă bogăția gastronomică ucraineană de toamnă.

Atracția principală a evenimentului a fost expoziția culinară, cu mâncăruri tradiționale ucrainene. Printre delicatesele servite s-au numărat mămăliga cu cartofi, hribii cu smântână, hribii pane, sarmalele cu urdă, scrijele coapte pe plită, peștele cu usturoi și răciturile, alături de tocinei de cartofi, chișcă cu făină, cârnați de porc, slăninuță și șunculiță afumată. Brânza de oi, laptele acru și pâinea de casă au completat acest tablou culinar, iar deserturile, plăcinte poale-n brâu, plăcinte cu nucă, cozonac cu nucă, turtițe coapte pe plită, gogoși cu zahăr pudră și colțunași în smântână au încântat gusturile tuturor participanților. Nelipsite au fost frăgata și afinata, care au adăugat o notă de autenticitate specifică toamnei.

Pe lângă savoarea bucatelor, evenimentul a adus în prim-plan și colaborările dintre școli, ca parte a unui parteneriat educațional între Școala Gimnazială Moldova-Sulița, Școala Gimnazială Argel, Școala Gimnazială Brodina de Sus și Școala Gimnazială Paltinu. Grupurile folclorice „Huțulii din Paltinu”, sub îndrumarea prof. Constantina Buursuc, „Huțulii din Argel”, coordonat de prof. Cerasela Ciornei, „Bukovenka”, îndrumat de prof. Geta Dobranschi, și grupul „Kvitociky”, condus de prof. Dana Ciuperciuc, au oferit momente artistice pline de culoare, promovând tradițiile ucrainene prin dansuri și cântece, impresionând publicul cu autenticitatea costumelor populare și energia transmisă.

În încheiere, Nadia Lazar- Boiciuc, coordonatorul întregii activități, a mulțumit Uniunii Ucrainenilor din România, domnului deputat Nicolae Miroslav Petrețchi, președintele UUR și domnului Ilie Sauciuc, președintele Filialei UUR Suceava pentru tot sprijinul oferit, în decursul timpului, învățământului în limba maternă ucraineană și activităților culturale și religioase, fapt ce are o contribuție esențială la păstrarea identității etnice.

Citiți în continuare…

Share This