Excursie de neuitat pentru elevii claselor ucrainene ale Colegiului “Lațcu Vodă” Siret

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Sprijinul Filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România și inițiativa doamnei profesor Antoneta Crainiciuc au generat oportunitatea ca 72 de elevi de la clasele de filologie- ucraineană, din cadrul Colegiului Tehnic “Lațcu Vodă” Siret, însoțiți de 7 cadre didactice, să participe, pe 16 mai, la o excursie care a generat mult entuziasm. 

    Excursia a fost stabilită în “Săptămâna verde”, pe parcursul căreia se desfășoară activități de tip outdoor, și a fost posibilă prin relația deosebită pe care președintele UUR Suceava, Ilie Sauciuc, inspector școlar pentru minoritatea ucraineană, oare cu toate școlile din județ, cunoscându-le necesitățile și oferindu-le sprijinul necesar.

     Prima oprire a copiilor a fost la “Lacul cu nuferi” de la Ipotești, județul Botoșani,un loc deosebit din nordul țării. Situat în mijlocul unui codru bătrân, lacul oferă un spectacol impresionant mai ales în perioada înfloririi și este parte integrantă a patrimoniului Memorialului Ipotești, alături de Casa Memorială Mihai Eminescu și Bisericuța familiei Eminovici. Călătoria a continuat la Grădina Botanică din Iași, unde elevii au admirat, potrivit tematicii de excursie, sute de specii de plante. “Orașul celor șapte coline” a fost o încântare pentru  participanți, care nu au ratat vizita la Pallas Mall, pentru masa de prânz.

       Aceasta nu a fost singura ocazie în care elevii de la clasele filologie- ucraineană din Siret au avut parte de experiențe captivante, în afara spațiului educațional obișnuit. În luna martie, în timpul săptămânii “Școala altfel”, 40 de elevi și patru cadre didactice de la clasele a IX-a și a X-a au participat la o excursie similară, vizitând Palatul Culturii, Muzeul Etnografic și Muzeul de Istorie din Iași. Astfel, toți elevii de la clasele de filologie- ucraineană din Siret au participat la excursii, pe principiul egalității de șanse.

Citiți în continuare…

Share This