Duminică, 15 ianuarie, la Sighetu Marmației, s-a desfășurat cea de-a XXX-a ediție a Festivalului Internațional de Colinde, Datini și Obiceiuri de Iarnă la Ucrainenii din România. La eveniment, organizat de Uniunea Ucrainenilor din România (UUR) – Filiala Maramureș, în parteneriat cu Vicariatul Ortodox Ucrainean din România, au participat numeroși oficiali, diplomați și reprezentanți ai autorităților administrației publice locale din România și Ucraina.
Festivalul a debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată de Părintele Nicolae Lauruc, Vicar al Vicariatului Ortodox Ucrainean din România, în biserica ortodoxă ucraineană din centrul orașului. Apoi, grupuri de colindători ucraineni, îmbrăcați în costume populare, au defilat, pe ritmuri de colinde străvechi ucrainene, până în parcul central al municipiului, unde a avut loc tradiționalul concert de colinde.
În total, au participat la eveniment peste 30 de formații, peste 700 de colindători, din toate satele cu populație ucraineană din Maramureș şi nouă județe ale României, în care conviețuiesc etnici ucraineni, din municipiul București și din regiunile ucrainene învecinate Maramureșului. La parada organizată de UUR, un moment special a fost creat de grupul de colindători ucraineni care și-au găsit un refugiu temporar în România.
Președintele UUR, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, a subliniat faptul că municipiul Sighetu Marmației a devenit pentru a treizecea oară un centru cultural ucrainean, care a unit ucrainenii din toate colțurile țării și nu numai. Președintele UUR a declarat că Festivalul a promovat și încurajat mereu participarea copiilor și a tinerilor la păstrarea tradițiilor și transmiterea acestora noilor generații. ”Minoritatea ucraineană din România este o comunitate care ține foarte mult la valorile sale și, ce este cel mai important, ține foarte mult să le predea mai departe. Iar atunci când vedem în rândul participanților și mulți tineri, înseamnă că tot efortul nostru de a conserva ce avem noi mai de preț nu a fost în zadar”, a spus Nicolae-Miroslav Petrețchi
Ambasadorul României la Kiev, Alexandru Micula, prezent la eveniment, a declarat că atât timp cât cineva din est neagă dreptul ucrainenilor și al culturii ucrainene la existenţă este important ca cei care iubesc democrația să folosească fiecare prilej pentru a-și afirma propria cultură și pentru a fi deschiși la manifestările celorlalte culturi. Diplomatul a subliniat că această expresie a culturii ucrainene reprezintă și un semnal clar cu privire la viitorul acestei nații și cu privire la eșecul dictaturilor din est, care încearcă să nege existența națiunii ucrainene.
Paun Rohovei, ministru consilier al Ambasadei Ucrainei în România, a mulțumit pentru invitația de a participa la acest festival de colinde, subliniind efortul important al Uniunii Ucrainenilor din România și al statului român, pentru păstrarea culturii ucrainene.
Oficialităților prezente la eveniment li s-a alăturat și Prefectul județului Maramureș, Rudolf Stauder, care a subliniat că toți maramureșenii, indiferent de naționalitate, păstrează cu sfințenie tradițiile și obiceiurile. El a adăugat că va fi mereu trup și suflet alături de ucraineni, exprimându-și, totodată, speranța că anul acesta va aduce pacea mult așteptată. La rândul său, primarul municipiului, Vasile Moldovan, a menționat că Sighetu Marmației este un oraș privilegiat, în care bogăția tradițiilor, a culturilor diferitelor etnii se păstrează, se respectă și se transmite cu sfințenie.
Festivalul s-a încheiat cu un minunat concert de colinde tradiționale ucrainene, interpretate de colindători din toate județele din România unde locuiesc ucraineni: Arad, Botoșani, Caraș-Severin, Galați, Iași, Maramureș, Satu-Mare, Suceava, Timiș, Tulcea, din București, cât și din Ucraina.