Festivalul „Ucrainenii din România – cultură, tradiții şi actualitate”, la Timișoara

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Reprezentanții ucrainenilor din șase țări s-au întâlnit la Timișoara, pe 4 iulie, la evenimentul „Ucrainenii din România- cultură, tradiții și actualitate”, un festival onorat de multe ansambluri artistice, care și-a depășit dimensiunea culturală, devenind un simbol al solidarității și prieteniei față de comunitatea ucraineană. Ca parte a programului „Timișoara 2023- Capitala Europeană a Culturii”, organizat de Filiala UUR Timiș, în parteneriat cu Primăria Municipiului Timișoara, festivalul ucrainean s-a concretizat într-un răspuns puternic și solidar al comunității față de provocările și dificultățile cu care se confruntă ucrainenii în zilele noastre.

      La masa rotundă, organizată la Primăria Timișoarei, au participat personalități importante, printre care președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae-Miroslav Petreţchi, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, viceprimarul Cosmin Tabără, subprefectul de Timiș, Sorin Ionescu, inspectorul școlar general adjunct, Cosmin Hogea, președintele Filialei Timiș a UUR, Gheorghe Hleba, secretarul general al Uniunii, Liuba Horvat, prim-vicepreședinții UUR, Vasile Pasenciuc și Victor Semciuc, reprezentanți ai minorităților etnice bănățene și ai organizațiilor neguvernamentale care sprijină refugiați.

        În alocuțiunea sa, președintele UUR, Nicolae-Miroslav Petreţchi, a evidențiat Timișoara ca fiind un exemplu real de conviețuire, iar propunerea UUR Timiș, pentru organizarea evenimentului, a apreciat-o drept o oportunitate de neratat pentru abordarea realizărilor remarcabile ale comunității ucrainene din vestul țării și provocările cu care aceasta se confruntă. Petrețchi a menționat că oricare eveniment dedicat ucrainenilor este umbrit de situația din Ucraina și de războiul generat de Federația Rusă. Președintele UUR a subliniat că, în ciuda acestei realități crude, nu trebuie uitat că România a fost primul stat care a oferit sprijin, încă de la debutul conflictului, Ucrainei și populației ucrainene. De altfel, județul Timiș s-a numărat printre primele care au sprijin refugiații ucraineni. Petrețchi și-a exprimat recunoștința față de toți cei implicați în ajutorul dat Ucrainei, poporului ucrainean și comunității ucrainene din Banat.

       La întâlnire au fost invitați și Miroslav Hochak, vicepreședinte al Congresului European al Ucrainenilor (EKU) din Serbia, Zenon Koval, ambasador onorific al guvernelor francofone din Belgia, Igor Chocholak, șef al reprezentanței UWC la Bruxelles și reprezentantul Congresul Mondial al Ucrainenilor, Belgia (EKU), Viktor Bandurčin, secretar al Congresului European al Ucrainenilor (EKU), și Yaroslava Hortyany, membru al Congresului European al Ucrainenilor EKU. Din partea țării vecine, Ucraina, au fost prezenți reprezentanți ai regiunii Transcarpatia și Ivano-Frankivsk, ai administrațiilor publice locale din Hust, Yamnyțea, Ujgorod și din Cernăuți, oraș înfrățit cu Timișoara.

      In cadrul temei- multiculturalitatea și conviețuirea armonioasă la Timișoara, participanții au pus accent pe rolul minorităților în promovarea toleranței, unității și solidarității. Un subiect important, discutat în detaliu, a fost războiul de la granița României și sprijinul multidimensional acordat Ucrainei și persoanelor din țara vecină aflate temporar în zona de vest a țării.

      Invitații din partea Ucrainei și-au exprimat recunoștința și au oferit diplome și distincții în semn de mulțumire părții românești pentru ajutorul umanitar acordat. Aceștia au subliniat că Ucraina rezistă, dar au invocat necesitatea continuării sprijinului pentru această țară aflată în război. Masa rotundă a fost moderată de Maria Szabo Condrei, inspector școlar de limba ucraineană la IȘJ Timiș.

     În partea a doua a evenimentului, dedicată paradei costumelor tradiționale ucrainene și spectacolului formațiilor artistice, după salutul de bun venit adresat de președintele UUR Timiș, Gheorghe Hleba, oficialităților din țară și străinătate, ansamblurilor artistice și reprezentanților UUR, a fost invitat să ia cuvântul președintele UUR, Nicolae-Miroslav Petrețchi. El a prezentat România drept un exemplu de bune practici în păstrarea și promovarea drepturilor minorităților naționale, apreciind că etnicii ucraineni din țara noastră trăiesc pe un tărâm binecuvântat, unde statul acordă facilități minorităților pentru a-și promova valorile- limba maternă, cultura și tradițiile fiind elementele fundamentale fără de care nici un popor nu poate exista.

     Pe scena din Piața Operei ansamblurile artistice ucrainene au oferit un spectacol impresionant. Au evoluat ansamblurile și grupurile Filialei timișene: formația instrumentală „Harmonia”- Bethausen, grupul vocal „Chedrovena”- Petroasa Mare, grupul „Duo Hrin”- Remetea Mică, ansamblul de dansuri „Zolotii Druzii”- Știuca și grupul vocal „Moloda Nadiia”- Lugoj. Din partea Filialelor UUR, au încântat grupurile vocale: „Miculeanca” din Satu Mare, „Glasul Ucrainenilor” din Caraș – Severiv , „Lilea” din Arad, „Rebalka” din Tulcea, „Holos Polonyny” și „Veselka” din Maramureș. Dansurile ucrainene au fost interpretate de ansamblurile „Vesna”- Botoșani și „Cervona Kalena”- Suceava. Invitați din Serbia au fost ansamblul coral „Kobzar”, iar din Ucraina grupul „Vivo”- Ivano-Frankivsk, soliștii Lesea Bazhenova, Mychailo Vasylkiv și Anna Brechko. Invitat surpriză a fost Irina Steț, artist emerit al poporului ucrainean, care a susținut un recital emoționant.

Citiți în continuare…

Share This