Filiala Timiș a Uniunii Ucrainenilor din România a marcat Ziua Refugiaților

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Filiala Timiș a Uniunii Ucrainenilor din România a marcat Ziua Internațională a Refugiaților pe 27 iunie 2024 la Casa de Cultură a Ucrainenilor din Timișoara, printr-o masă rotundă cu participarea reprezentanților instituțiilor locale, ONG-urilor și refugiaților ucraineni, abordând cauzele creșterii numărului de refugiați, măsurile de sprijin, provocările integrării și rolul comunităților locale, și prezentând proiectul „You belong” pentru integrarea pe termen lung a refugiaților în județul Timiș.

EVENIMENTUL A DEBUTAT CU O MASĂ ROTUNDĂ LA CARE AU LUAT PARTE REPREZENTANȚII INSTITUȚIILOR PUBLICE LOCALE, ai Inspectoratului Școlar Județean Timiș, ai organizațiilor non-guvernamentale și numeroși refugiați ucraineni, stabiliți temporar în orașul de pe malul Begăi.

Din partea comunității noastre a fost prezentă președinta Filialei UUR Timiș, prof. Maria Szabo Condrei, care a declarat că: ,,Această zi este un prilej important pentru a discuta și a reflecta asupra provocărilor și a oportunităților pe care le aduce fenomenul refugiaților în societatea noastră. Având în vedere faptul că la nivel global, numărul refugiaților a atins cote alarmante, fiind cauzat de conflicte armate, persecuții, violență și încălcări ale dreptului omului, România, ca membră a comunității internaționale, a fost și continuă să fie un loc de refugiu pentru cei care fug din cauza acestor situații”.

De asemenea, au mai fost prezenți:

  • consilierul Eugen Boeru
  • prim-vicepreședinții Mihaela Bumbuc
  • Sorin Șpilca și Vasile Drozd
  • prof. Mariana Cubaș
  • prof. Ana Hrin
  • prof. Ionela Cvașciuc
  • prof Maria Rusu
  • membri din cadrul Organizației UUR Timișoara, reprezentanți ai refugiaților ucraineni, dar și refugiați din alte țări.

Masa rotundă a fost moderată de președintele filialei, iar printre subiectele abordate s-au numărat:

✅ Principale cauze care au dus la creșterea numărului refugiaților, la nivel global;

✅ Ce măsuri concrete a luat țara noastră în ultima perioadă pentru a sprijini atât refugiații, cât și solicitanții de azil;

✅ Care sunt provocările pe care le întâmpină aceștia în procesul de integrare socială și economica;

✅ Ce rol joacă comunitățile locale sau cum poate fi îmbunătățit accesul la educație și la serviciile medicale.

Totodată, în cadrul mesei rotunde a fost prezentat și proiectul ”You belong”, de către Agneta Kardos, consilier superior la CJT. Este vorba despre o strategie pe termen lung, pe care Consiliul Județean Timiș a implementat-o, în parteneriat cu diferite instituții și UUR Timiș. Menționăm faptul că, în județul Timiș există bogată experiență de activitate și de sprijin pentru persoanele forțate să fugă din calea conflictelor armate desfășurate în țara lor natală, iar acest oraș fiind un exemplu de bune practici, lucru care a fost demonstrat încă din primele zile de când a izbucnit războiul în țara vecină.

Manifestarea s-a încheiat cu un recital muzical susținut de prof. Gabriel Bilan, reprezentantul Organizației de Tineret UUR Timiș și Lesea Bazhenova, din Ucraina.

Citiți în continuare…

Share This