Filiala UUR-Maramureș a comemorat victimele Holodomorului, genocidul ucrainenilor din 1932-1933, care a însemnat subjugarea poporului ucrainean de către regimul stalinist.
În acest context comemorativ, la Ruscova, directoarea Școlii Gimnaziale Valea Vișeului, profesoara Maria Papariga, a făcut o scurtă descriere a Holodomorului, unul dintre cele mai tragice momente din istoria poporului ucrainean, oferind o lecție veritabilă de istorie celor care conștientizează faptul că ororile trecutului nu trebuie uitate, pentru a nu se mai repeta niciodată.
Cele mai afectate victime ale Holodomorului au fost, în principal, sătenii, agricultorii și copiii, cei care reprezentau o parte semnificativă a Ucrainei anilor 1930.
La 90 de ani de la tragicele evenimente, Parlamentul României a recunoscut Holodomorul drept crimă comisă împotriva poporului ucrainean şi a umanităţii, prin adoptarea unei declarații inițiate de președintele Uniunii Ucrainenilor din România, deputatului Nicolae-Miroslav Petrețchi.
Realitatea arată și faptul că războiul din Ucraina a generat o criză alimentară, economică și financiară care nu poate fi descrisă fidel prin cuvinte. Din nefericire, există o asemănare considerabilă între etapa istorică prin care au trecut ucrainenii acum 90 de ani și războiul în desfășurare, pe care îl putem numi, de asemenea, genocid.