Gestionarea deşeurilor în Maramureș și probleme semnalate de veterinari

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Nicolae Miroslav Petrețchi a semnalat în mod repetat problemele privind modalitatea colectării deșeurilor menajere și spațiul în care acestea sunt depozitate, în Maramureșul istoric. După ce groapa de gunoi din Sighetu Marmației a fost închisă, în urma unei decizii definitive a Curții de apel Cluj, timp de aproape o lună municipiul a fost sufocat de gunoaie. Deși în prezent acestea sunt ridicate și transportate provizoriu la depozite ecologice din județele Bihor și Satu Mare, în ultima perioadă, din cauza creșterii tarifelor percepute pentru serviciile efectuate, operatorii de salubrizare din zonă au început să ridice gunoiul la intervale de timp mai mari (2-4 săptămâni), unii dintre ei anunțând că nu le vor mai ridica.

Astfel, s-a ajuns la situația în care un număr de 18 primării din Maramureșul istoric să fie notificate că deșeurile menajere nu vor mai fi colectate, iar consecințele au început să se vadă deja: gunoaiele se revarsă la propriu din containere sau pubele, imaginea fiind de-a dreptul dezolantă.

În acest sens, deputatul a solicitat, din nou, ajutorul ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, cu privire la această situație, care afectează întreg Maramureșul istoric.

***

Medicii veterinari de liberă practică au ajuns la limita răbdării, fiind nemulțumiți de nerespectarea de către autoritățile competente a Legii 236/2019, potrivit căreia aceștia ar trebui să primească din partea statului lunar suma de 10.000 de lei pentru mentenanța cabinetelor, plata personalului, modernizarea acestora. Ultimele plăți au fost, însă, pentru lunile octombrie, noiembrie și decembrie ale anului 2020, pentru anul 2021 nefiind operată nicio plată.

În plus, în campaniile sanitar-veterinare nu li s-au asigurat materialele biologice necesare, aceștia fiind nevoiți să le achiziționeze din venituri proprii. Forțați de această situație mai mulți medici veterinari, în special, cei tineri, au ales să renunțe la această profesie, astfel în 339 de comune fermierii au rămas fără asistență veterinară.

Prin urmare domnul Nicolae Miroslav Petrețchi a solicitat ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros găsirea unor soluții rapide pentru problemele cu care se confruntă medicii veterinari.

Citiți în continuare…

Share This