Hramul Bisericii Ucrainene “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Reșița

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Miercuri, 12 iulie, a fost o zi cu mare încărcătură spirituală și emoțională pentru locuitorii municipiului Reșița, care au sărbătorit hramul bisericii ucrainene “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian Mic, episcopul Caransebeșului, împreună cu preot dr. Nicolae Lauruc, vicar al Vicariatului Ortodox Ucrainean din România, rugăciunile fiind rostite, deopotrivă, în limba ucraineană şi în limba română.

Evenimentul, de mare însemnătate pentru biserică, s-a bucurat de prezența președintelui Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, a viceprimarului municipiului Reșița, Mădălina Chiosa, a președintelui Forumului Germanilor din Caraș-Severin, Erwin Țigla, a președintelui UUR Caraș-Severin, Daniel Basaraba, a președintelui UUR Timiș, Gheorghe Hleba și a altor membri ai organizațiilor cărășene ale UUR, care au dorit să fie alături de  parohul comunității ucrainene din Reșița, părintele Petru Popovici.

În discursul rostit, președintele UUR s-a referit la importanța acestei biserici pentru etnicii ucraineni din Caraș-Severin, insistând asupra faptului că Biserica este un puternic liant între oameni. Cu această ocazie, Nicolae Miroslav Petrețchi a mulțumit tuturor pentru sprijinul constant și necondiționat acordat minorității ucrainene din România și poporului ucrainean afectat de război.

Preasfințitul Părinte Lucian, episcopul Caransebeșului, a lansat un îndemn la bunătate și iubire față de semeni și la unitate a creștinilor, insistând asupra nevoii de a ne ruga pentru pace.

Un moment înălțător a fost acela când preoții și enoriașii, deopotrivă, au cântat, în limba română, “La mulți ani!” pentru toți cei care și-au serbat onomastica de ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel, pe stil vechi.

Momentele artistice susținute în finalul evenimentului au fost, de asemenea, foarte apreciate de public. Pe scenă au urcat numeroase ansambluri, precum grupul de tinere “Fermecătoarele” din satul Cornuțel, comuna Păltiniș, grupul vocal al Filialei Caraș-Severin a UUR, “Glasul ucrainenilor”, și  corul Vicariatului Ortodox Ucrainean din Sighetul Marmației, care a încântat audiența cu cântări religioase deosebite.

Citiți în continuare…

Share This