Despre ce securitate sanitară se poate vorbi într-o comunitate unde deșeurile menajere se colectează o data pe lună, în cel mai fericit caz de două ori în acest interval? Ce buget trebuie să aibă o primărie din mediul rural ca să poată colecta și transporta și astfel de deșeuri?
Aceste întrebări legitime nu pot deveni retorice, așa că deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi a insistat să primească răspuns și soluții de la ministrul Mediului, Barna Tanczos, căruia i s-a adresat, din nou, oficial, cu privire la implementarea sistemului de management integrat al deșeurilor la nivelul județului Maramureș
Situația colectării deșeurilor menajere din județul Maramureș este cunoscută la nivelul Ministerului Mediului de mai mulți ani, nemulțumind cetățenii și punând presiune asupra bugetului autorităților locale. Adunarea gunoaielor rezultate din gospodării lunar sau bilunar reprezintă, în continuare, o problemă care, pe lângă efectele sanitare negative, produce efecte dăunătoare asupra mediului, amplificând fenomenul de depozitare ilegală, în spații neconforme și punând presiune pe bugetul autorităților locale, care suportă costuri enorme pentru colectarea și transportul deșeurilor menajere la peste 200 km.
Un astfel de efort financiar pentru o primărie din mediul rural, care nu beneficiază de fonduri mari de pe urma taxelor și impozitelor, este o adevărată provocare.
Odată cu închiderea celor două platforme de depozitare temporară a deșeurilor din județul Maramureș, situația colectării deșeurilor menajere a fost și continuă să fie una dificilă pentru cetățenii și autoritățile din Maramureș.
Parlamentarul i-a cerut ministrului Barna Tanczos să-mi comunice care este stadiul implementării sistemului de management integrat al deșeurilor la nivelul județului Maramureș și dacă Ministerul Mediului va iniția un proiect pentru a veni în sprijinul autorităților locale afectate financiar de lipsa unui punct de colectare a deșeurilor menajere la nivelul județului.