Inspectorul școlar Maria Szabo-Condrei: „Dascălii schimbă destine!”

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Inspectorul școlar Maria Szabo-Condrei, de Ziua Mondială a Educaţiei: „Dascălii schimbă destine!”

Cu prilejul Zilei Mondiale a Educației, am stat de vorbă cu Inspectorul școlar pentru minoritatea ucraineană, Maria Szabo-Condrei (I.Ș.J. Timiș), despre actul educațional, despre elevi şi așteptările lor, despre satisfacțiile şi provocările profesiei.

Cu toate situațiile limită inerente unei cariere impresionante în învățământ, de peste 25 de ani, mi-a spus franc şi direct: „Dacă aș da timpul înapoi, aș face aceeași alegere. Prețul este foarte mare, dar este cea mai nobilă profesie. Dascălii schimbă destine! Îmi doresc ca fiecare cadru didactic să schimbe destinele  elevilor în bine”.

Educația, un proces de îmbogățire a minții şi a inimii

Pentru Maria Szabo-Condrei, vocația de dascăl reprezintă cea mai mare provocare, deoarece „presupune modelarea unui suflet mic, astfel încât să-i ghidezi pașii spre formarea unui OM, cu o abordare holistică”.

Din 1995, de când a păşit în învățământ, mai întâi ca învățătoare, la Școala Gimnazială din Poienile de sub Munte, jud. Maramureș, apoi profesor la Școala Gimnazială din Bethausen, jud. Timiș, şi până în prezent a modelat sute de suflete mici care au devenit oameni integri într-o societate complicată.

În toţi anii aceştia şi-a dat seama că educaţia este mai mult decât se scrie în manuale sau în articolele științifice. „Este un proces de îmbogățire a minții și a inimii, care ne conduce către cunoaștere și creștere profesională, spirituală și emoțională, dezvoltându-ne potențialul”, spune Prof. Maria Szabo-Condrei. „Este un proces continuu, în care rațiunea și inima se împletesc pentru a modela individul și societatea”.

După atâția ani la catedră, consider că experienţa acumulată o califică într-o voce pertinentă, astfel că am întrebat-o ce îi lipseşte actului educaţional astăzi şi ce îi poate aduce un plus valoare?  Răspunsul a venit natural: „o abordare holistică. Este vital acest aspect”.

„Cred că elevii, în secolul 21, au nevoie de modele care să răspundă provocărilor cu care se confruntă, au nevoie de o abordare holistică. Au nevoie să se simtă apreciați și stimulați, dar în același timp, este imperios necesară fermitatea”.

„Învățarea despre culturi și diverse perspective poate promova înțelegerea și toleranța în societate. Promovarea pe tot parcursul vieții și adaptarea curriculumului la nevoile în schimbare ale pieței muncii este oportună și inevitabilă. Sistemul educațional, familia și societatea trebuie să fie parteneri de arende. Funia împletită în trei nu se rupe. Acestea sunt doar câteva aspecte care pot aduce valoare educației, însă este foarte important să se adapteze la nevoile specifice fiecărui sistem educațional”, a precizat Prof. Maria Szabo-Condrei.

Preţuirea foştilor elevi, cea mai mare satisfacţie

Din anul 2022 este Inspector şcolar pentru minoritatea ucraineană (I.Ş.J Timiş). A fost profesor metodist, membru sau preşedinte în diferite comisii şi consilii din domeniul educaţiei. S-a întâlnit cu zeci de profesori, cu sute de elevi şi situaţii limită. Din punctul ei de vedere un profesor bun trebuie să fie foarte bine pregătit pentru a fi respectat şi să aibă capacitatea să capteze atenţia elevului. Dacă are aceste daruri şi este pasionat de profesia lui, va avea o carieră de succes şi va forma oameni virtuoşi din toate punctele de vedere.

Cea mai mare satisfacţie? Simplu, preţuirea foştilor elevi, ne spune prof. Maria Szabo-Condrei. „De curând m-a vizitat un fost elev, venit din altă țară, ca să-i cunosc familia și să mă prezinte soției lui. Un adult responsabil care și-a întemeiat o familie foarte frumoasă, care are o profesie demnă și care îi oferă o educație sănătoasă fetiței sale. Ce poate fi mai minunat? Când observi că micuții cărora le-ai pus pentru prima dată creionul în mână, au devenit OAMENI, cu care ți-e drag să te întâlnești, care sunt implicati în viața publică și care fac cinste tuturor, nu poți obține ceva mai frumos de la viață.”

„Când primesti un astfel de feedback, nu există, repet, nu există satisfacție mai mare! Aceasta m-a motivat și îmi dă putere să perseverez în sistemul educațional”.

În încheierea discuţiei, mi-a reamintit un cuvânt rostit de Nelson Mandela: „Educația este cea mai puternică armă care poate schimba lumea” şi mi-a spus că „lumea, societatea va fi mai bună doar prin Educație, care reprezintă un proces pe tot parcursul vieții”.

Am rămas pe gânduri. Cu siguranţă este cea mai nobilă profesie, însă am impresia că preţul este mult mai mare… 

 

Citiți în continuare…

Clopotel 210, octombrie 2024

Clopotel 210, octombrie 2024

În această ediție, puteți citi:  povestirea „A venit toamna” de Oksana Neamciuc; – povestirea „Broscuță...

Share This