Întrevedere la Camera Deputaților cu Ambasadorul Ucrainei la București

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Marți, 11 octombrie, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi a avut o întrevedere cu noul ambasador al Ucrainei la București, E.S. domnul Ihor Prokopchuk, alături de președintele Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților, domnul Laurențiu-Dan Leoreanu, și de președintele Grupului parlamentar de prietenie România-Ucraina, din Parlamentul României, domnul Ioan Balan.

Cu această ocazie, partea română a condamnat agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei, reiterând sprijinul ferm al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

În intervenția sa din cadrul întrevederii Domnul Petrețchi a amintit că legislativul român este printre primele care au condamnat cu fermitate agresiunea armată masivă a Federației Ruse asupra Ucrainei. De asemenea, parlamentarul a vorbit despre importanța consolidării cooperării bilaterale pe linia diplomației parlamentare și despre necesitatea îmbunătățirii și susținerii cooperării transfrontaliere între România și Ucraina, în beneficiul comunităților locale și al autorităților administrativ-teritoriale din zonele de frontieră. Nicolae-Miroslav Petrețchi a subliniat și faptul că minoritățile, ucraineană din România și cea română din Ucraina, rămân o punte de legătură dintre țările noastre.

Printre temele abordate s-au numărat: situația și drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina și, respectiv, minorității ucrainene din România, securitatea energetică și alimentară, perspectiva europeană și euro-atlantică a Ucrainei și participarea României la reconstrucția statului vecin.

Ambasadorul Ucrainei la București a prezentat pe larg urmările atacului cu rachete lansat de Rusia asupra marilor orașe și infrastructurii civile ucrainene. Diplomatul ucrainean a vorbit despre necesitatea extinderii contactelor între parlamentele celor două state și a mulțumit României pentru sprijinul acordat și solidaritatea manifestată față de Ucraina încă de la declanșarea agresiunii militare ruse.

Citiți în continuare…

Share This