Manifestare comemorativă în memoria victimelor Holodomorului din Ucraina

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene
Filiala suceveană a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat, în parteneriat cu organizația locală UUR-Paltinu și Școala Gimnazială Vatra Moldoviței, o manifestare comemorativă în memoria victimelor Holodomorului, tragicul eveniment petrecut în Ucraina anilor 1932-1933.
Participanții – elevi și profesori – s-au alăturat zecilor de milioane de ucraineni de pretutindeni, au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor politicilor regimului stalinist, de înfometare a populației, și au aprins lumânări în memoria celor care au fost uciși prin înfometare.
Au fost vizualizate imagini ale monumentelor ridicate pentru a cinsti memoria celor care au avut de suferit în timpul foametei: monumentul de la Kiev și memorialele din regiunea Poltava – Ucraina, Winnipeg, Windsor și Calgary – Canada.
Manifestarea a fost inițiată și organizată de profesoara de limbă ucraineană Constantina Bursuc, pentru a le vorbi noilor generații despre ororile Holodomorului, una dintre cele mai negre pagini din istoria poporului ucrainean.
Ziua comemorării victimelor Holodomorului a fost instituită în 1998 și este marcată anual de ucrainenii din toată lumea în a patra sâmbătă din noiembrie.

Citiți în continuare…

Share This