Filiala ieșeană a Uniunii Ucrainenilor din România a acordat importanța cuvenită Zilei Culturii Naționale, o sărbătoare semnificativă și emoționantă, strâns legată de ziua de naștere a marelui poet Mihai Eminescu, într-un bine meritat omagiu adus personalităților emblematice ale României și valorilor culturale care ne definesc.
Pornind de la realitatea cultural-istorică potrivit căreia personalitatea marcantă a lui Mihai Eminescu în literatură, jurnalism și filosofie, i-a impresionat pe contemporanii săi și a marcat generațiile următoare, ucrainenii ieșeni au organizat momentul de evocare literară alături de scriitorul, poetul, eseistul și traducătorul ucrainean Ștefan Tcaciuc, născut pe 13 ianuarie 1936 în satul Dănila, comuna Dărmănești, județul Suceava.
La acțiune au participat președintele UUR Suceava, Sauciuc Ilie, reprezentanți ai Consiliului Județean Iași, profesor consilier Moshe Groper, cadre didactice de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, de la Colegiul de artă „Octav Băncilă ”, oameni de cultură de la Muzeul “Mihai Eminescu” și Muzeul Literaturii Române, reprezentanți ai Casei Armatei, ofițeri în rezervă și activi ai Poliției de frontieră, scriitori din Iași, membrii și
Partea muzical-literară a acțiunii a fost susținută de Grupul vocal “Vocile Negostinei”, solista prof. Otilia Zaharov fiind prezentă cu nelipsita-i chitară, iar atmosfera a fost completată cu recitări de poezie în limba ucraineană și română de către scriitorii invitați la eveniment, unii cu origini ucrainene. Oksana Pasteriuk Malahova a strecurat un moment de sensibilitate suplimentară recitându-și propria poezie ”Drumul”, în limba ucraineană.
Președintele UUR Iași, Victor Hrihorciuc,a prezentat informații inedite din biografia și opera poetului Mihai Eminescu, dar și din cea a scriitorului Ștefan Tcaciuc. Scurte alocuțiuni au rostit președintele UUR Suceava, Sauciuc Ilie, și consilierul primarului municipiului Iași, Moshe Groper.