Mesajul președintelui UUR Nicolae Miroslav Petrețchi cu ocazia Zilei Limbii Române

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Astăzi, 31 august, sărbătorim Ziua Limbii Române, limbă oficială în România și Republica Moldova, și care, la 1 ianuarie 2007 a devenit, de asemenea, limbă oficială a Uniunii Europene!

Limba definește un popor mai bine decât orice altceva, reprezintă expresia cea mai directă a culturii și definește, de asemenea, identitatea fiecăruia dintre noi. Este singura care poate reda cu fidelitate ce spune sufletul.  

Limba română este vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care circa 24 de milioane o au ca limbă maternă. A respecta limba țârii în care ne-am născut este un exercițiu de demnitate pentru orice cetățean român, iar ucrainenii din România au demonstrat mereu respectul lor profund pentru limba de stat, pe care o vorbesc la fel de bine ca pe limba maternă.  

România își protejează diversitatea lingvistică ca pe o componentă fundamentală a identității sale europene, iar cultivarea limbilor minorităților naționale, alături de limba de stat, rămâne un element prioritar pentru autoritățile române și unul dintre cele mai puternice instrumente de consolidare a caracterului său multietnic și multicultural.

Ca vorbitori bilingvi, etnicii ucraineni din România sunt și vor rămâne mereu o punte de legătura puternică între România și Ucraina, între cultura română și cea ucraineană.

Adresez felicitări tuturor românilor și vorbitorilor de limbă română cu ocazia Zilei Limbii Române şi le doresc succes în demersurile susținute de învățare, păstrare și cultivare a acesteia!

 

La mulţi ani!

Citiți în continuare…

Share This