Racordarea populaţiei la rețeaua de distribuţie a gazelor naturale

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Deși România nu se află pe primele locuri în ceea ce privește racordarea cetățenilor la rețelele de gaze naturale, ritmul cu care se dezvoltă infrastructura de gaze este foarte lent, iar printre principalele cauze se numără procesului anevoios și multitudinea de criterii impuse de autorități, pentru ca un proiect de acest gen să fie finanțat.

Un exemplu în acest sens îl regăsim în comuna Remeți, județul Maramureș, localitate în care conviețuiesc etnici ucraineni și care a dorește, împreună cu alte două unități administrativ teritoriale din apropiere, Săpânța și Câmpu Lung la Tisa, o finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare, pentru realizarea unei rețele inteligente de distribuție a gazelor.

Pașii normali de scriere a unui proiect au fost împiedicați atunci când au observat că, pentru obținerea punctajului maxim în etapa de evaluare a proiectelor, este nevoie de 3000 de racorduri. Pentru a reuși să treacă și peste acest impediment, primarii celor trei unități administrativ teritoriale au decis să se asocieze, cu scopul de a crește șansele de finanțare, însă chiar și așa numărul total de racorduri este de aproximativ 1700. Deși criteriul minim de eligibilitate la acest capitol este 1000 de racorduri, fiind un criteriu important, un număr de doar 1700 de racorduri poate duce la diminuarea semnificativă a șanselor de a obține finanțarea dorită.

Am menționat că toate cele trei localități sunt traversate de magistrala TRANSGAZ, fapt care ar reduce semnificativ costurile proiectului, în condițiile în care infrastructura principală pentru alimentarea cu gaze este deja creată. Însă, din păcate, acesta nu reprezintă un criteriu de eligibilitate.

Am adus această problemă la cunoștința ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea și sper că ministerul va găsi soluții precum diminuarea limitei maxime a unor indicatori, modificarea unor criterii de eligibilitate sau introducerea unui criteriu care să faciliteze finanțarea proiectelor din localitățile din mediul rural traversate de magistrale de gaze.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This