Sâmbătă, 8 februarie a.c., Filiala Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat pentru membrii „Clubului copiilor ucraineni” acțiunea „Sărbătoarea lui Kolodii”. Gazda evenimentului, Lyudmyla Dorosh, redactorul-șef al revistei pentru copii „Clopoțelul”, editat sub egida UUR, le-a vorbit copiilor despre originea și semnificația acestei străvechi sărbători păgâne. Odată cu apariția creștinismului, biserica a păstrat vechiul obicei de a întâmpina primăvara, dar l-a dedicat începutului Postului Mare.
Prin urmare, sărbătoarea nu are o dată fixă – ea începe cu 56 de zile înainte de Sfintele Paști, fiind sărbătorită în săptămâna dinaintea Postului Mare. Copiii au aflat că sărbătoarea lui Kolodii – sau, așa cum se mai numește, Masnyția, Syropust, Kolodky – era însoțită de anumite ritualuri și obiceiuri care reflectau credințele populare și speranța pentru o recoltă bună și armonie în familii. Pentru această sărbătoare, se pregăteau multe preparate cu brânză și lactate, dar, mai ales, colțunași (varenyky) cu brânză, asezonate cu unt și smântână.
Drept urmare, gazda evenimentului a povestit celor prezenți despre originea colțunașilor, care au fost împrumutate de ucraineni de la turci și au primit la ei o ,,nouă viață”, deoarece colțunașii au început să fie preparați cu diferite umpluturi și pentru diferite ocazii, atât de sărbători, cât și în zile lucrătoare. Colțunașii ocupă un loc important nu doar în bucătăria ucraineană, ci și în literatura ucraineană. Mulți scriitori le-au dedicat poezii și povești pline de umor și chiar le-au descris în lucrările lor. Una dintre participantele mai în vârstă la eveniment, doamna Natalia Hryshchenko, le-a citit copiilor o poezie plină de umor a lui Stepan Rudanskyi, „Un moscovit stă pe o bancă”, care a stârnit multe zâmbete și râsete.
Și din moment ce colțunașii cu brânză sunt cele mai populare de Kolodii, organizatorii evenimentului au propus copiilor să învețe cum să le facă. Copiii au putut vedea întregul proces de preparare a colțunașilor: de la frământarea aluatului, până la pregătirea umpluturii. Și, mai apoi, au putut să exerseze întinderea aluatului, tăierea formei rotunde pentru varenyk și realizarea lui pe acompaniamentul cântecelor ucrainene despre varenyky și pyrohy (plăcinte).
Toată lumea a muncit din greu, ascultând sfaturile și sugestiile doamnei Nadiya Romanenko, o gospodină pricepută și maestru în modelarea colțunașilor (varenyky), pe care am invitat-o la acest eveniment, pentru a împărtăși copiilor secretele preparării acestora. După multă muncă, varenyky au fost fierte și au dispărut de pe masă într-un timp foarte scurt. Copiii le-au savurat cu mare poftă și au cerut supliment. Iar, la finalul evenimentului, aceștia i-au asigurat pe organizatori că de acum înainte își vor ajuta mamele să facă varenyky acasă, continuând astfel tradiția străveche ucraineană.