Sărbătorile de iarnă pe stil vechi: Crăciunul, Anul Nou și Boboteaza, la Cluj

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Sâmbătă, 14 ianuarie 2023, membrii Filialei Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România împreună cu ucrainenii stabiliți în Cluj-Napoca au întâmpinat, la sediul Filialei, „Sărbătorile de iarnă pe stil vechi: Crăciunul, Anul Nou și Boboteaza (analiză și evocare)” într-o atmosferă festivă și lejeră.

Devenit deja tradițional, evenimentul de anul acesta a avut o notă de noutate, întrucât au participat, pe lângă membrii Filialei și simpatizanții ucrainenilor din Cluj, și un număr considerabil de oaspeți din Ucraina, care, din motive bine-cunoscute, și-au găsit refugiul în orașul de pe Someș.

În debutul manifestării, președintele Filialei Cluj, conf. univ. dr. Ioan Herbil, a evocat succint importanța acestor trei sărbători pentru creștini, precum și specificul acestora în rândul ucrainenilor. În acest fel, au fost exemplificate tradițiile și obiceiurile ce însoțesc celebrarea nașterii lui Iisus Hristos. Beneficiind, totodată, de prezența fraților noștri de dincolo de graniță, am putut afla cum sunt sărbătorite aceste date importante din calentarul creștin în diferite regiuni din Ucraina, fapt deosebit de interesant pentru toți cei prezenți.

Odată începută discuția despre tradiții și obiceiuri de Crăciun, Anul Nou și Bobotează din regiunea Maramureșului, mai exact din zonele unde trăiesc compact etnicii ucraineni, ucrainenii de dincolo de graniță au venit în completarea acestora, aducând noi și inedite informații, rezultând un dialog interesant al culturii și al tradițiilor.

Pe tot parcursul întâlnirii, au răsunat colinde ucrainene, urări specifice Anului Nou precum și cântece populare ucrainene, asigurând o ambianță deosebit de plăcută, acestea fiind interpretate atât de membri Coralei Filialei Cluj a UUR, cât și de ucrainenii stabiliți temporar în orașul de la poalele Feleacului.

Citiți în continuare…

Share This