Ucrainenii din Banat au sărbătorit trecerea dintre ani pe stil vechi

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Ucrainenii ortodocși din Banat au sărbătorit trecerea dintre ani pe stil vechi cu dans, mese festive și multă voie bună. Anul Nou, conform calendarului iulian, a avut loc în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, iar tradiția se păstrează în Banat, Dobrogea, Bucovina și în Maramureș.

La Casa de Cultură a Ucrainenilor din Timișoara a fost organizată petrecerea de Revelion, la care au luat parte membrii, comitetul, președintele Filialei Timiș a UUR, Gheorghe Hleba, și familiile acestora, împreună cu ucraineni refugiați. Pentru această sărbătoare au fost pregătite rețete culinare din pește, ciuperci, grâu, fructe și tradiționalul tort ”Vasilena”, dedicat praznicului Sfântului Vasile.

Conform obiceiului, când orologiul indică trecerea în noul an, după urările specifice și închinarea unui pahar de vin, tinerii necăsătoriți primesc câte o bucată din deliciosul tort, în care este ascunsă o monedă. Se spune că cine are norocul să găsească bănuțul, își va găsi și sufletul pereche în noul an și se va căsători.

În țara noastră, Anul Nou a fost sărbătorit de peste un milion de creștini ortodocși de stil vechi, printre care s-au regăsit ucrainenii, sârbii, lipovenii și mulți români din familii mixte. Din punct de vedere istoric, în secolul al XVII-lea, a avut loc reforma calendarului gregorian, care a primit şi denumirea de Stil Nou. Astfel, acesta a fost adoptat de bisericile catolice şi protestante, iar bisericile ortodoxe, au făcut rabat de la acest lucru și doar în anul 1923 l-au adoptat.

Citiți în continuare…

Share This