Ședința Consiliului (Rada) Uniunii Ucrainenilor din România la Cluj-Napoca

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România a convocat, pentru data de 18.06.2024, la sediul Filialei Cluj a UUR din municipiul Cluj-Napoca, str. Ioan Budai Deleanu, nr. 64, județul Cluj, şedinţa ordinară a Consiliului (Radei) UUR.

În prima parte a lucrărilor, au fost analizate rezultatele alegerilor administrației publice locale din 9 iunie a.c., în urma cărora Uniunea Ucrainenilor din România (UUR) a înregistrat un nou succes electoral, atingându-și obiectivul de a-și consolida prezența în structurile administrației locale din localitățile cu populație majoritar ucraineană, astfel încât reprezentarea UUR la nivel județean și local a crescut cu aproximativ 25%.

În continuarea lucrărilor, departamentul administrativ a prezentat informările realizate de compartimentele resurse umane şi contabilitate cu privire la situaţia financiar-contabilă pentru luna mai 2024 şi rezultatele reieşite atât în urma analizei pe categorii a cheltuielilor efectuate la nivelul filialelor, al comisiilor de specialitate ale UUR, cât şi din verificarea deconturilor transmise de preşedinţii de Filiale.

Şedinţa de lucru a continuat cu prezentarea şi aprobarea devizelor estimative pentru acţiunile planificate a se desfăşura în luna iulie a.c., care, în principal, s-au referit la organizarea şi desfăşurarea unor acţiuni specifice, şi anume: „Copilul – bogăția familiei ucrainene” – Filiala Arad; „Festivalul Fanfarelor Ucrainene” – Filiala Botoșani; „Să-i cunoaștem pe copiii ucraineni din Maramureș” – Filiala Botoșani; „Spectacol de teatru, muzică și dans” – Filiala București; „Zilele Culturii Ucrainene” – Filiala Caraș-Severin; „Parada iei ucrainene” – Filiala Caraș-Severin; „Ziua Internațională a Copilului” – Filiala Caraș-Severin; „Bucătăria ucraineană” – Filiala Caraș-Severin; „Duminica părinților și a copiilor” – Filiala Galați; „Obiceiuri Ucrainene la Ploșcii” – Filiala Suceava; „Identitatea Religioasă a Ucrainenilor din Dărmănești” – Filiala Suceava; „Școala de Vară pentru elevii care studiază Limba și literatura ucraineană” – Filiala Suceava; „Spiritualitate ortodoxă ucraineană în municipiul Suceava” – Filiala Suceava; „Ziua Culturală Interetnică” – Filiala Timiș; „Creatori de Artă Populară Ucraineană” – Filiala Timiș; „Cântec Tradițional Ucrainean” – Filiala Timiș; „Turneu de fotbal al tinerilor ucraineni” – Filiala Timiș; „Caravana ucraineană” – Filiala Timiș; „Tradiții culinare ale ucrainenilor din Banat” Filiala Timiș, „Festivalul Borșului Pescăresc (ediția a X-a)” – Filiala Tulcea; „Întâlnire artistică și gastronomică ucraineană Ivan Kupala” – Filiala Tulcea; „Festivalul mierii – Albina Ucraineană în Dobrogea” – Filiala Tulcea. Toate devizele prezentate de filiale şi de comisiile de specialitate au fost aprobate, iar, acolo unde sumele solicitate au fost mai mari decât cele prevăzute în planul anual de cheltuieli, acestea au fost suplimentate.

În continuarea lucrărilor, președintele UUR a prezentat referatele de necesitate pentru luna iulie 2024. Prin acestea, filialele şi comisiile de specialitate ale Uniunii au solicitat alocarea de fonduri pentru: desfășurarea şedinţelor de Comitet şi participarea la şedinţele Consiliului UUR, plata cheltuielilor gospodăreşti, achiziţia obiectelor de uz casnic şi gospodăresc, de materiale consumabile, renovare sedii etc. În urma dezbaterilor, au fost aprobate toate referatele.

Au urmat, ca puncte distincte pe ordinea de zi, analizarea propunerilor editoriale pentru trimestrul III al a.c., unde a fost aprobată tipărirea lucrărilor: „50 de povești ucrainene” (traducere din limba ucraineană de Corneliu Irod) și „Prințul Fedir Koriatovyci – Între mit și realitate” (de Mihai Traista).

Spre sfârşitul lucrărilor şedinţei, au fost analizate şi dezbătute diverse probleme organizatorice privind desfăşurarea activităţii Uniunii Ucrainenilor din România, printre care: colaborarea în organizarea unui eveniment pe axa Suceava – Cernăuți – Paris – București, la care să participe reprezentanți ai Universității Sucevene, președintele Erasmus și al UNESCO, precum și cadre universitare din București; participarea la hramul Mânăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, ca urmare a invitației Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și participarea la proiectul intercultural „Alfabetul Conviețuirii (ediția a X-a)”, organizat de Uniunea Elenă din România. De asemenea, au fost aprobate diferite solicitări în ceea ce privește sprijinul refugiaților ucraineni de pe teritoriul României. Nu în ultimul rând, au fost analizate propunerile privind întocmirea unui protocol de colaborare între Uniunea Ucrainenilor din România și Vicariatul Ortodox Ucrainean din România.

La încheierea şedinţei, Consiliul Uniunii a adoptat hotărâri pentru fiecare dintre problemele şi măsurile analizate şi aprobate, acestea fiind semnate de toţi membrii Radei.

Următoarea şedinţă de lucru a Consiliului va avea loc la o dată şi într-o locaţie care vor fi comunicate în timp util filialelor.

Citiți în continuare…

Share This