Simpozion dedicat Sfântului Cuvios Paisie Velicikovschi, la mănăstirea Neamț

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Uniunea Ucrainenilor din România, împreună cu Vicariatul Ortodox Ucrainean au organizat, pe 14 iulie, la  Mănăstirea Neamț, Simpozionul dedicat Sfântului Cuvios Paisie Velicikovschi.

În ultimii ani, UUR a sprijinit, fără excepție, evenimentele Vicariatul Ortodox Ucrainean și a răspuns tuturor solicitărilor venite din partea bisericilor din localitățile cu populație majoritar ucraineană.

Evenimentul a început cu citirea acatistului Sfântului Paisie Velicikovschi, atât în limba română, cât și în limba ucraineană. A urmat Sfânta Liturghie, susținută de preoții prezenți la eveniment, ulterior fiind inițiate lucrările simpozionului.

Discuțiile au fost conduse de către vicarul Vicariatului Ortodox Ucrainean, preacucernicul părinte Nicolae Lauruc, și s-au conturat în jurul vieții și muncii Sfântului Paisie Velicikovschi, ucrainean la origini, care a contribuit la reformarea sistemului monahal din România, fiind cunoscut în același timp pentru prima traducere în limba slavonă a scrierilor patristice filocalice.

La eveniment au participat și părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, preacucernicii părinți din localitățile ucrainene aflate în Maramureș și Timiș și consilierul președintelui UUR, Alexandru Mocernac. Sinodul Bisericii Ortodoxe Române i-a rânduit, în 1992, cuviosului Paisie Velicikovski pomenirea ca sfânt, fiind trecut în calendar la data de 15 noiembrie.

Simpozionul dedicat Sfântului Cuvios Paisie, de la Mănăstirea Neamț, a fost asigurat prin efortul financiar al Uniunii Ucrainenilor din România care, pe lângă cheltuielile organizatorice, le-a acoprit și pe cele de cazare, masă și transport pentru participanți.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This