UUR Cluj a organizat acțiunea pentru copii „Meșteșuguri populare ucrainene”

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Sâmbătă, 25 noiembrie a.c., „Clubul copiilor ucraineni” din cadrul Filialei Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat acțiunea intitulată „Meșteșuguri populare ucrainene”. Gazda evenimentului, Lyudmyla Dorosh, redactor-șef al revistei pentru copii „Clopoțelul”, editată sub egida UUR, a pregătit o serie de activități destinate copiilor.

Copiii au aflat cum au apărut și s-au dezvoltat meșteșugurile poporului ucrainean, despre specificul și trăsăturile lor etc. Mai detaliat, în cadrul acestui eveniment, s-a vorbit despre Petrykivka – un stil tradițional de pictură decorativă ucraineană care își are originea în satul Petrykivka din regiunea Dnipropetrovsk. Pictura Petrykivka a devenit un simbol artistic al Ucrainei. În 2012, a fost inclusă în Lista Națională a Patrimoniului Cultural Imaterial, iar în 2013 – în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO.

În a doua parte a evenimentului – atelierul de creație – copiii au vizionat mai multe lecții video despre pictura Petrykivka: execuția elementelor principale, planificarea compoziției, tipurile de  tuşe. Aceștia au exersat executarea pe hârtie a tușelor de bază, după care au început activitatea principală – pictarea unei farfurii cu elementele stilului Petrykivka, folosind tehnicile și tușele învățate.

Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă creativă și prietenoasă, copiii mai mici și mai mari, precum și adulții, au lucrat cu inspirație și dăruire cot la cot, iar acest lucru s-a reflectat în rezultatele muncii lor.

Citiți în continuare…

Share This