Vizită de lucru a Președintelui UUR N. M. Petrețchi în Republica Moldova

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Președintele Uniunii Ucrainenilor din România a efectuat, în perioada 2-3 noiembrie, o vizită de lucru în Republica Moldova. Ales recent în funcția de vicepreședinte al Congresului Mondial al Ucrainenilor pentru Europa de Est (Belarus, Republica Cehă, Estonia, Georgia, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Polonia, România, Slovacia și Ungaria), Nicolae Miroslav Petrețchi a avut întâlniri cu Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko,  Angela Brașoveanu Erizanu, Consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul culturii, deputatul Oazu Nantoi, președintele grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina din Parlamentul Republicii Moldova.

De asemenea, președintele UUR s-a întâlnit cu reprezentanți ai organizațiilor locale de ucraineni, care reprezintă cea mai numeroasă minoritate din Republica Moldova. Discuțiile s-au concentrat asupra problemelor complexe ale ucrainenilor din R. Moldova, asupra provocărilor de securitate și de natură hibridă cu care se confruntă Republica Moldova, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, precum și asupra necesității sprijinirii parcursului european al Republicii Moldova și al Ucrainei. Președintele UUR a subliniat necesitatea unei colaborări mai strânse între cele două comunități ucrainene, ambele vorbitoare atât de limba ucraineană cât și de limba română.  

Nicolae Miroslav Petrețchi a prezentat activitatea Uniunii Ucrainenilor din România, contribuția pe care o are UUR la păstrarea și dezvoltarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a comunității ucrainene, subliniind sprijinul substanțial pe care statul român îl acordă cetățenilor români aparținând minorităților naționale, inclusiv etnicilor ucraineni, pentru păstrarea și afirmarea identității. El a vorbit despre rolul fundamental al minorităților naționale, ca punte de legătură în consolidarea cooperării trilaterale România – Republica Moldova – Ucraina, despre sprijinul UUR acordat învățământului în limba ucraineană în România, despre numărul mare de acțiuni cultural-educative pe care le desfășoară UUR, despre activitatea editorială, parteneriatele încheiate cu unitățile școlare, unitățile administrativ-teritoriale, lăcașurile de cult etc.

Președintele UUR a stat de vorbă cu câţiva refugiaţi aflaţi într-un centru din capitala R. Moldova, a vizitat gimnaziul „Taras Șevcenco” din Chișinău, a păstrat un moment de reculegere și a depus flori la bustul marelui poet ucrainean Taras Șevcenko, aflat în fața unității de învățământ unde studiază inclusiv câteva zeci de copii refugiați din Ucraina, și a vizitat biblioteca ucraineană ”Lesea Ukrainka”.

Nicolae Miroslav Petrețchi a fost însoţit la Chișinău de o delegaţie compusă din Secretarul general al UUR, doamna Irina Liuba Horvat, consilierul UUR, Costel Ilie și  jurnalistul Vasile Captaru.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 360

,,Naș holos”, Nr. 360

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina; • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This