Vizită de lucru în localitățile ucrainene din delta Dunării (județul Tulcea)

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

4 aug., 2021

În perioada 26 iulie – 1 august, președintele Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), domnul Nicolae Miroslav Petrețchi, deputat în Parlamentul României, a efectuat o vizită de lucru în județul Tulcea, unde este concentrată o importantă comunitate ucraineană. Agenda vizitei a inclus întâlniri cu președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, administratorul public al județului Tulcea, Dumitru Mergeani, reprezentanți ai autorităților administrației publice locale, membri ai comitetului filialei Tulcea a Uniunii Ucrainenilor din România, precum și ai birourilor organizațiilor locale UUR din localitățile Crișan, Caraorman, Letea, Murighiol, Tulcea, Dunavățu de Sus și Sulina.

La întâlnirile avute președintele UUR a fost însoțit de președintele UUR Tulcea, Lucica Gherman, prim-vicepreședintele UUR, Vasile Pasenciuc, membrul Consiliului UUR, Ioan Recalo, administratorul UUR, Dorina Fartușnic, asistent manager UUR, Andreea Boșneaga.

În cadrul discuțiilor au fost abordate mai multe probleme cu care se confrunta localitățile cu populație majoritar ucraineană, precum: lipsa medicilor, pagubele cauzate de animale sălbatice din Deltă, lipsa mijloacelor de transport, decolmatarea canalelor, problema punerii în posesie a crescătorilor de animale, lipsa locurilor special amenajate pentru acostarea ambarcațiunilor localnicilor etc. Nicolae Miroslav Petrețchi a prezentat și câteva proiecte ce urmează a fi implementate de UUR în parteneriat cu autoritățile publice locale.

Reprezentantul ucrainenilor în Camera Deputaților a fost plăcut surprins să constate că o parte dintre problemele semnalate în trecut, din poziția de deputat, au fost soluționate de instituțiile competente: aducerea unui asistent medical în localitatea Caraorman, asigurarea transportului elevilor din Letea, diminuarea pagubele provocate de animale sălbatice, dotarea școlilor din localitățile cu populație majoritar ucraineană.

Cu această ocazie, în numele conducerii Uniunii Ucrainenilor din România, domnul Nicolae Miroslav Petrețchi a mulțumit reprezentanților autorităților publice locale pentru întreaga susținere și sprijinul acordat, inclusiv pentru implementarea proiectelor UUR în sprijinul locuitorilor județului Tulcea. 

La rândul lor, reprezentanții CJ Tulcea au mulțumit UUR pentru sprijinul acordat etnicilor ucraineni din delta Dunării și pentru susținerea autorităților locale în perioada pandemiei. Totodată, au fost acceptate propunerile Uniunii Ucrainenilor din România în vederea demarării unor proiecte comune pentru sprijinirea localităților cu populație ucraineană.

Citiți în continuare…

Share This