Vizita Președintelui Congresului Mondial al Ucrainenilor Pavlo Grod

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

În perioada 4-6 septembrie, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi a avut plăcerea de a organiza și de a participa, alături de Președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor, Pavlo Grod, la o serie de întrevederi cu înalți oficiali ai statului român.

Aceștia au avut discuții foarte constructive cu Președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, Titus Corlățean, Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred-Robert Simonis, Consilierul prezidențial pentru cultură, Sergiu Nistor,  Secretarul de stat pentru afaceri strategice în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Iulian Fota, Președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, Laurențiu Dan Leureanu, Președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina din Parlamentul României, Ioan Balan, Secretarul de stat în Ministerul Educației, Florin Lixandru, Președintele Grupului parlamentar al minorităților naționale, Varujan Pambuccian, precum și cu Secretarul General al Radio România Internațional, Eugen Cojocariu.

În cadrul discuțiilor, oficialii români au prezentat sprijinul consistent și multidimensional al României pentru Ucraina și cetățenii săi, încă din primele zile ale războiului, în domenii precum sprijinul umanitar pentru populația civilă ucraineană și pentru refugiații ucraineni, facilitarea exporturilor de cereale ucrainene etc. Aceștia au amintit faptul că țara noastră a fost printre primele din lume care au condamnat, în termenii cei mai fermi, agresiunea rusă împotriva Ucrainei, reiterând sprijinul pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența statului ucrainean și pentru începerea negocierilor de aderare la UE până la sfârșitul anului 2023.

În acest context, au fost abordate și aspecte legate de politicile publice în domeniul minorităților naționale din România, a învățământului în limba maternă ucraineană, atât pentru etnicii ucraineni, cât și pentru copiii refugiați din Ucraina.

Cu această ocazie, Nicolae Miroslav Petrețchi a subliniat că politicile României în materie de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale și de participare a acestora la viața publică și la procesul de luare a deciziilor sunt recunoscute ca model de bună practică, european și internațional. El a amintit, de asemenea, de solidaritatea românilor cu poporul ucrainean și implicarea Uniunii Ucrainenilor din România în sprijinul refugiaților ucraineni, imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia.

La rândul său, Președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor a mulțumit pentru susținerea venită din partea României și a poporului român, pentru sprijinul constant și solidaritatea manifestată încă din primele zile ale războiului, în special pentru primirea călduroasă a celor peste 5,7 milioane de cetățeni ucraineni care au tranzitat România și 125 de mii de ucraineni care s-au refugiat în țara noastră din calea războiului. Acesta a vorbit despre cele trei priorități majore ale organizației pe care o conduce: victoria Ucrainei, reconstrucția Ucrainei și consolidarea diasporei ucrainene, precum și despre rolul UUR în cadrul Congresului Mondial al Ucrainenilor.

Tot la București, a avut loc o întâlnire cu un grup de refugiați ucraineni, cu care au fost discutate diverse provocări cu care aceștia se confruntă şi au fost identificate posibile soluții ce pot fi abordate pentru rezolvarea eficientă a celor mai stringente probleme.

Nicolae Miroslav Petrețchi le-a mulțumit și pe această cale, tuturor oficialilor români, atât în numele său, cât și al Președintelui Congresului Mondial al Ucrainenilor, Pavlo Grod, pentru atmosfera foarte deschisă și constructivă în care au fost purtate discuțiile.

Citiți în continuare…

Share This