„Ziua Limbii Ucrainene” a fost marcată la Cluj-Napoca la 12 noiembrie a.c. de către Filiala Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România în parteneriat cu Specializarea Limba și Literatura Ucraineană din cadrul Facultății de Litere (UBB), cu Teatrul Național „Lucian Blaga” și cu Muzeul de Artă, printr-un eveniment cultural-artistic inedit, care a îmbinat genul dramatic și genul liric, în contextul actual al situației din Ucraina. Palatul Bánffy – clădirea Muzeului de Artă Cluj-Napoca, cel mai impresionant edificiu baroc și unul de referință pentru arhitectura secolului al XVIII-lea, o zi caldă de toamnă, cu alei acoperite de frunze arămii, și invitații îmbrăcați în frumoase cămăși ucrainene, așteptând nerăbdători și curioși să intre în clădirea Muzeului, sunt elemente ale unui tablou emoționant care precede derularea evenimentului.
Spectacolul-lectură „Sindromul supraviețuitorului” de Andrii Bondarenko, în regia Ștefanei Pop-Curșeu, director artistic al Teatrului Național din Cluj-Npoca, și în interpretarea actorilor Silvius Iorga și Mihai Florian Nițu, a deschis manifestarea, provocând o undă de emoție vie printre cei prezenți, îndeosebi printre refugiații din Ucraina care au retrăit clipele de groază provocate de război și de fuga din calea acestuia. Ziua de 24 februarie 2022, o zi ca oricare alta pentru noi, cei mai mulți, a fost începutul Apocalipsei pentru poporul ucrainean, ziua în care vecinul de la nord a invadat un stat suveran, invazie care a distrus orașe, a lăsat pe drumuri mii de oameni, a gonit din propriile case alte milioane, a luat mii de vieți, a semănat distrugere, durere, panică, groază, nedumerire, suferință. Oameni care până mai ieri trăiau ca noi toți: mergeau la serviciu, își duceau copiii la școală, se întâlneau cu prietenii, citeau, vizitau muzee, călătoreau, munceau pământul, iubeau, sufereau, se bucurau…, dintr-o dată, în ziua fatidică de 24 februarie, s-au trezit în infern, în sunet de sirene antiaeriene, în foc și în groază, în bombardamente și în țipete de disperare, în ruine și în sânge. Toate aceste impresii au încercat și au reușit cu succes să redea cei doi actori prin spectacolul „Sindromul supraviețuitorului”.
La sfârșitul reprezentației, domnul Volodymyr, unul dintre refugiați, a luat cuvântul, subliniind faptul că acest război injust a schimbat sau cel puțin ar trebui să schimbe mentalități, percepții atât ale ucrainenilor asupra lor înșiși, cât și ale lumii întregi asupra acestui popor greu încercat de-a lungul existenței sale, dar demn și luptător. Președintele Filialei Cluj a UUR, conf. univ. dr. Ioan Herbil a susținut o alocuțiune despre importanța zilei de 9 noiembrie pentru ucrainenii din România, întrucât la inițiativă legislativă a președintelui UUR, deputatul Nicolae Miroslav-Petrețchi, aceștia se pot bucura, începând cu anul anul 2018, cf. Legii 213/2018, de o zi în care își pot celebra limba maternă, ucraineana.
De asemenea, domnul Ioan Herbil a vorbit despre vechimea de peste 9 secole pe aceste meleaguri a ucrainenilor, aducând, pe lângă date istorice, și numeroase dovezi lingvistice în acest sens. Al doilea moment deosebit de emoționant l-a reprezentat mini-concertul susținut de Liza Kadelnik, mezzosoprană a Operei Române din Cluj-Napoca, și Tanya Kitsak, studentă la Academia de Muzică „Gheorge Dima” din Cluj-Napoca, acompaniate la pian de Péter Kolcsár. Din repertoriu, au făcut parte cântece populare ucrainene, dintre care amintim: „Misiaț na nebi”, „Ciornobryvți”, „Nașcio meni ciorni brovy”, „Dva koliory”, „Ridna maty moia”, „Reve ta stohne Dnipr șyrokyi”, „Dva potoky”, „Sila ptaha” etc.
Printre cei aproximativ 80 de invitați, s-au numărat și refugiați ucraineni care și-au găsit adăpost temporar în orașul de pe Someș, cadre didactice universitare, studenți, membri ai Filialei clujene a UUR, prieteni și simpatizanți ai ucrainenilor, ai limbii și ai culturii acestui popor și echipa TVR Cluj, în frunte cu Maria Cinar-Jiga care a filmat întregul eveniment, urmând să fie transmis atât la TV, cât și pe rețelele de socializare.