Cursuri gratuite de limba ucraineană, organizate de UUR la Sighetu Marmaţiei

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Suntem încântați să vă anunțăm că Uniunea Ucrainenilor din România organizează cursuri gratuite de limba ucraineană, deschise tuturor celor interesați să își îmbogățească cunoștințele și să se conecteze mai profund cu identitatea ucraineană.

Perioada de înscrieri: 25 martie – 5 aprilie 2024

Cursurile încep în data de 8 aprilie 2024

Locație: Sighetu Marmaţiei, Filiala Maramureş a UUR;

Fără limite de vârstă!

Cursurile vor fi susținute de dna. prof. Larisa Petrețchi, o profesionistă dedicată cu o vastă experiență în domeniul educației. Este absolventă a Liceului Pedagogic Taras Șevcenko din Sighetu Marmației. Este dublu licenţiată în Pedagogie şi Pedagogia Învățământului primar și preșcolar, urmând studiile universitare în cadrul Facultăţii de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș Bolyai, Cluj-Napoca. În anul 2015 a absolvit, la aceeaşi facultate, studiile masterale, specializarea Consiliere școlară și asistență psihopedagogică.

„Ne-am gândit să organizăm aceste cursuri pentru copiii de naționalitate ucraineană care au venit din străinătate, copiii care provin din familii mixte (mama ucraineancă și tata de altă naționalitate sau invers) și nu în ultimul rând pentru toate persoanele care doresc să învețe limba ucraineană”, a declarat prof. Larisa Petreţchi.

Cu o experiență de zece ani în învățământ, Larisa Petrețchi s-a evidențiat în diverse roluri. În trecut, a îndeplinit funcția de profesor în învățământul primar, iar în prezent își aduce contribuția în calitate de profesor de pedagogie-psihologie, gradul didactic II, la prestigiosul Liceu Pedagogic Taras Șevcenko. În paralel, ocupă poziția de redactor șef al Revistei Albinuța în cadrul Uniunii Ucrainenilor din România, evidențiindu-și astfel pasiunea pentru educație și cultură.

Ea consideră că limba este un mijloc esențial de comunicare şi o modalitate vitală de a transmite valorile şi tradițiile unei minorități.

„Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare şi dezvoltare a patrimoniului mondial material şi imaterial şi o componentă esenţială în procesul de definire a unei minorităţi naţionale. Însuşirea acesteia precum şi utilizarea ei ca mijloc de comunicare contribuie la conservarea şi perpetuarea identităţii fiecărei minorităţi. Ea se poate pierde foarte uşor, dacă nu este învăţată şi vorbită în familie ori dacă nu este studiată şi exersată în şcoală”.

Aceste cursuri sunt destinate tuturor celor care doresc să învețe limba ucraineană, indiferent de vârstă sau de nivelul de cunoștințe. Într-o lume tot mai interconectată, învățarea unei limbi noi nu numai că deschide noi oportunități, dar și sprijină conservarea și promovarea diversității culturale.

Pentru înscrieri și mai multe informații: (021) 222 07 37 / (0262) 31 40 14

Haideți să descoperim împreună frumusețea și profunzimea limbii și culturii ucrainene!

Citiți în continuare…

Share This