Lipsa materialului lemnos în comuna Poienile de sub Munte, județul Maramureș

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Cetățenii din comuna Poienile de sub Munte, județul Maramureș, o comunitate în care trăiesc peste 10.000 de etnici ucraineni, se confruntă an de an cu dificultăți majore în obținerea resurselor necesare pentru a-și încălzi locuințele pe timp de iarnă.

Recent, autorităţile locale din comuna Poienile de sub Munte, l-au informat pe Nicolae-Miroslav Petrețchi că situaţia ultimilor ani, legată de lipsa materialului lemnos persistă, în ciuda tuturor demersurilor făcute pe lângă toate organismele implicate în această problemă.

Într-un nou efort de a aduce rezolvări acestei chestiuni presante, care afectează grav viața oamenilor din localitatea maramureșeană, deputatul s-a adresat iar, pe 27 noiembrie, de la tribuna Camerei Deputaților, ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

El a explicat că problema actuală este identică cu cea din ultimii ani: lipsa infrastructurii forestiere din zona împădurită a comunei Poienile de sub Munte nu permite accesul utilajelor de exploatare, astfel că operatorii economici autorizaţi nu doresc să prelucreze materialul lemnos din parcelele puse la dispoziție de Ocolul Silvic.

Totodată, Ocolul Silvic nu dispune de suficient personal pentru exploatarea masei lemnoase, așadar volumul de minim 15.000 mc de material lemnos, necesar pentru cele peste 2000 de coșuri de fum, nu este pus la dispoziție, într-o zonă în care sezonul rece începe încă din luna septembrie. 

Anul trecut, împreună cu autoritățile locale, au fost purtate discuţii cu reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Maramureş în încercarea de a identifica o soluţie. În acest an, autorităţile locale au făcut noi încercări, dar reprezentantul Ocolului Silvic Poieni era în concediu, astfel că problema a rămas neadresată la nivel local.

Gravitatea situaţiei din Poienile de sub Munte este cu atât mai mare cu cât ea este cunoscută foarte bine, atât la nivel local, de Ocolul Silvic, la nivel regional, de Direcţia Silvică Maramureş, cât şi la nivel central de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, fiind o problemă care continuă de mulţi ani.

Pentru că este anormal ca o resursă vitală locuitorilor din Poienile de sub Munte să reapară anual, Nicolae-Miroslav Petrețchi i-a cerut ministrului să răspundă oficial, potrivit Regulamentului Camerei Deputaților, dacă este la curent cu această problemă extrem de gravă cu care se confruntă oamenii și ce soluții există ca această criză să fie soluționată definitiv.

Citiți în continuare…

Share This