Vizită de lucru a președintelui UUR în județele Timiș, Caraș Severin și Bihor

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

În perioada 27-30 aprilie, președintele Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, a efectuat o vizită de lucru în județele Timiș, Caraș Severin și Bihor. Pe parcursul vizitei, domnul Petrețchi a fost însoțit de secretarul general al UUR, doamna Liuba Horvat, președintele Filialei UUR-Timiș, domnul Gheorghe Hleba, președintele interimar al Filialei UUR-Caraș Severin, domnul Daniel Basaraba și președintele Comisiei de Tineret și Sport a UUR, domnul Mihai-Ciprian Lușcan.

La Timișoara, domnul Nicolae Miroslav Petrețchi s-a întâlnit cu domnul viceprimar Cosmin Tabără, cu care a discutat despre posibilitățile de colaborare dintre Primăria Municipiului Timișoara și Uniunea Ucrainenilor din România, inclusiv în organizarea unei campanii naționale de strângere de fonduri în beneficiul refugiaților ucraineni și al persoanelor strămutate sau dislocate în interiorul Ucrainei. Domnul Cosmin Tabără a acceptat propunerea, exprimându-și disponibilitatea de a se alătura acestei inițiative. Președintele UUR a mulțumit, totodată, autorităților locale din Timișoara pentru implicarea în acțiuni de susținere și întrajutorare a refugiaților ucraineni, precum și pentru buna colaborare cu Uniunea Ucrainenilor din România.

Tot la Timișoara, domnul Nicolae Miroslav Petrețchi a participat la festivitatea de deschidere a celei de-a XXVIII-a ediții a Olimpiadei de Limbă și Literatură Ucraineană, precum și la festivitatea de premiere a câștigătorilor. Cu acest prilej, președintele UUR a purtat discuții cu subprefectul județului Timiș, domnul Sorin Ionescu, președintele Consiliului Județean Timiș, domnul Alin Nica, inspectorii școlari generali adjuncți din cadrul Inspectoratului Școlar Timiș, domnii Cosmin Hogea și Francisc Halasz, cărora le-a mulțumit pentru ajutorul oferit de autoritățile locale și de Inspectoratul Școlar General Timiș în organizarea Olimpiadei  Naționale de Limbă și Literatură Ucraineană și, în general,  pentru susținerea învățământului în limba ucraineană în județul Timiș.

Domnul Nicolae Miroslav Petrețchi a avut și o întrevedere cu prorectorul Universității de Vest, conf. univ. dr. Octavian Mădălin Bunoiu, cu care a discutat posibilitatea înființării unei secții de limbă și literatură ucraineană în cadrul principalei instituții de învățământ superior din vestul României.

De asemenea, reprezentantul ucrainenilor în Parlamentul României a participat la Festivalul de strângere de fonduri  ”Banat pentru Ucraina”, organizat de Crucea Roșie – Filiala Timiș, în colaborare cu Uniunea Ucrainenilor din România, Uniunea Bulgară din Banat, Uniunea Sârbilor din România și Asociația Centrul de Resurse pentru Regenerare Urbană. Evenimentul a avut loc în Parcul Rozelor din Timișoara și a cuprins ateliere de florărie, expoziții de carte și costume ale minorităților, precum și un spectacol folcloric, care a reunit formații artistice ucrainene, sârbe, bulgare și rome.  Tot sub genericul ”Banat pentru Ucraina”, la Casa Ucraineană din cadrul Muzeului Satului Bănățean au fost prezentate tradițiile, obiceiurile, portul și folclorul ucrainenilor din România.

În județele Caraș Severin și Bihor, domnul Nicolae Miroslav Petrețchi a avut întâlniri cu membrii organizațiilor județene UUR, în cadrul cărora a fost evidențiată importanța Recensământului Populației și Locuințelor, cu implicații majore asupra politicilor publice naționale și locale, inclusiv în domeniul minorităților naționale. Acesta i-a îndemnat pe membrii comitetelor UUR să se implice mai activ în procesul de autorecenzare, oferind ajutor persoanelor care nu dispun de resursele tehnologice necesare parcurgerii acestui proces.

De asemenea, în cadrul întâlnirilor au fost discutate viitoarele proiecte și planuri de investiții pe care UUR urmează să le realizeze în aceste județe. Tot în Caraș Severin, a fost discutată situația învățământului în limba ucraineană și a fost analizată activitatea aleșilor locali din partea Uniunii Ucrainenilor din România.

În perioada 10-12 ianuarie 2020 o delegație a Filialei UUR-Iași a efectuat o vizită de studiu și documentare intitulată ”Pe urmele lui Mihai Eminescu la Cernăuți”.

În prima zi, membrii delegației au vizitat Primăria orașului Cernăuți, unde au avut o întâlnire interesantă și utilă cu primarul orașului, Oleksii Kaspruk, la care au participat și șeful Departamentului de cultură al Consiliului orășenesc Cernăuți, Iulia Saftenko, șeful Departamentului de învățământ, Serghii Martâniuk, șeful Secției relațiilor internaționale, Serhii Andrușceak.

În cadrul întâlnirii au fost discutate aspecte referitoare la continuarea colaborării în diverse domenii de activitate. De asemenea, au vizitat Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești, unde s-au întâlnit cu directorul centrului Iurie Levcic.
A doua zi, membrii delegației UUR-Iași au vizitat Universitatea Națională „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți, centrul istoric al orașului Cernăuți (Piața Teatrului, Piața Centrală, monumentul lui Taras Șevcenko, monumentul lui Mihai Eminescu, Piața Filarmoniei, Piața „Sfânta Maria”, strada pietonală „Olga Kobylianska”, Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh”, Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, etc.)
În ultima zi, delegația a participat la Festivalul Internațional „Malanka Fest – Cernăuți 2020”, iar la întoarcere spre casă, a vizitat Mănăstirea “Înălțarea Domnului” din Bănceni care aparține de Eparhia Cernăuților și Bucovinei din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Citiți în continuare…

Share This